Krokiety z mięsem

5 (195 ocen)

Idealne jako dodatek do barszczu czerwonego.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    - 1 szkl mleka
    - 1/2 szkl wody
    - 8 czubatych łyżek mąki pszennej
    - 1 jajko
    - szczypta soli

    Farsz:
    - 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    - kawałek wołowego
    - 1 skrzydełko z indyka
    - 1 udko z kurczaka
    - 1 cebula
    - jajko
    - przyprawy: sól, pieprz, wegeta, maggi

    Panierka:
    - mąka
    - 2 jajka
    - tarta bułka

    tłuszcz do smażenia

Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto naleśnikowe 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą (musi mieć konsystencję gęstej śmietany).
  • smażenie naleśników słonych 2. Smażyć cieniutkie naleśniki.
  • farsz mięsny 3. Wykonać farsz: Mięso ugotować. Przestudzone zmielić wraz z cebulą, dodać jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić.
  • nakładanie farszu 4. Na naleśnik rozsmarować farsz, zwinąć (najpierw boki, kolejno do przodu).
  • opanierowane krokiety 5. Krokiety panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor.

Porady

Ciasto na naleśniki: stosunek mleka do wody 2:1 Ciasto na naleśniki musi mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego też najpierw proponuję wymieszać mleko, wodę, jajko, a później stopniowo dodawać mąkę, aby móc na bieżąco kontrolować gęstość ciasta. Bulion z gotowania mięsa można wykorzystać jako podstawę do zup.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować