Krokiety z mięsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krokiety z mięskiem – idealne! Uwielbiam je szczególnie w połączeniu z czerwonym barszczykiem. Rzadko je przygotowuję, a szkoda bo są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    230 g mąki pszennej
    1 szklanka gazowanej wody mineralnej
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta cukru

    Farsz:

    50 dag ugotowanego mięsa (wołowo-wieprzowe) np. z rosołu
    2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 ugotowana marchewka
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu

    Panierka:

    2 jajka
    bułka tarta

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

    Mięso wraz z marchewką należy zmielić w maszynce do mięsa, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na patelni. Dodać do mięsa razem z tłuszczem na którym się smażyła. Następnie całość wymieszać. Nakładać równomiernie na każdy naleśnik po ok. trzy – cztery łyżki farszu. Boki naleśników składać do środka i zwijać niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.
    Każdego zwiniętego naleśnika zanurzyć w roztrzepanych lekko widelcem jajkach a następnie w tartej bułce. Smażyć z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, na średnim ogniu, do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy