Krokiety z mielonym, kapustą i pieczarkami

4.5 (144 ocen)

Krokiety do dość pracochłonne danie lecz warte pracy, są syte , z wyrazistym farszem.Najlepiej smakują podane z filiżanką czerwonego barszczu.

Składniki:

  • (Na ok.15 krokietów)
    Naleśniki:
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    1 łyżka oliwy lub oleju
    szczypta soli i pieprzu
    Farsz:
    500g. kapusty kiszonej z marchewką
    300g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    300g. pieczarek
    2 cebule
    sól , pieprz, słodka i ostra papryka
    olej do smażenia
    Dodatkowo:
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z mielonym, kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem lub połączyć za pomocą trzepaczki to ubijania.
    Rozgrzać suchą patelnie smażyć cienkie placki po parę sekund z każdej strony.
  • 2. Farsz:Kapustę kiszoną ugotować do miękkość , odcedzić.
    Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać drobno.
    Przełożyć składniki na rozgrzaną patelnie z olejem.
    Gdy zmniejszają swą objętość dodać mięso mielone,kapustę oraz przyprawy wg.smaku,dokładnie wymieszać.
    Smażyć na rumiano.
  • 3. Na brzeg każdego naleśnika kłaść ok 3 łyżek farszu , zawinąć najpierw dwa boki do środka a następnie w rulon.
  • 4. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju tak by zakrywał krokiety do połowy.
    Każdego naleśnika maczać w jajkach roztrzepanych z mlekiem a następnie w bułce tartej.
    Smażyć na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować