Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przygotowane ze świeżych czy też mrożonych maślaków smakują wybornie! Takie krokiety to pyszne danie obiadowe lub gorąca przekąska np. na Wigilię.

  • 60 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    1 szklanka mąki pszennej,
    3/4 szklanki mleka,
    1/4 szklanki wody,
    2 jajka,
    1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
    1/3 łyżeczki soli

    Na nadzienie:
    około 300 - 350 g małych maślaków,
    1 cebula,
    około 60 - 70 g żółtego sera,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka w proszku,
    zioła prowansalskie,

    Dodatkowo:
    2 jajka i bułka tarta na panierkę,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
    Na patelni rozgrzać olej, wlewać po porcji ciasta i smażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Maślaki oczyścić z igieł, mchu oraz liści i dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Drobno pokroić. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (ma przykryć grzyby), osolić. Gotować około 30 minut, licząc czas od momentu zagotowania wody. Odcedzić na sicie.
  • 3. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, grzyby i dodać przyprawy. Smażyć do czasu zeszklenia się cebuli.Zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 4. Na naleśniki nałożyć po porcji grzybów i żółtego sera ( startego lub w plastrach), założyć brzegi i zwinąć. Krokiety zamoczyć w rozskłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować