Krokiety z mąki orkiszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami

4.49 (143 ocen)

Naleśniki zrobiłam na orkiszowej mące razowej, wyszły tak samo elastyczne jak te robione na mące pszennej. Jednakże dla tych, którym nie można jeść mąki pszennej to zastępstwo wyjdzie tylko na dobre. Treściwe nadzienie z kapsuty kwaszonej z niepaloną kaszą gryczaną i pieczarkami.

Składniki:

  • Naleśniki (ok.18 sztuk):
    400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    400-500 ml mleka
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki wody gazowanej

    Nadzienie:
    500 g kapusty kiszonej
    250 g pieczarek
    2 cebule
    100 g niepalonej kaszy gryczanej (kasza biała)
    olej do smażenia
    sól, pieprz

    Panierka:
    3/4 szklanki bułki tartej
    2 jajka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Krokiety z mąki orkiszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, roztrzep aż powstanie piana. Dodaj mąkę, olej i sól, wymieszaj dobrze. Odstaw na 30 minut.
  • Farsz do krokietów 2. Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękknie. Co jakiś czas uzupełniaj wodę. Po ugotowaniu odciśnij dobrze z wody i przesiekaj kilka razy. Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki też pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pieczarki, przesmaż razem. Na koniec dodaj kaszę, smaż z 5 minut, dopraw lekko solą i pieprzem, zestaw z ognia.
  • 3. Kapustę i pieczarki z kaszą wymieszaj razem, dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Naleśniki 4. Do masy naleśnikowej dolej gazowaną wodę, wymieszaj, gdyby ciasto było za rzadkie doaj tochę mąki, a gdy będzie za gęste dolej trochę więcej wody gazowanej. Ciasto musi mieć taką konsystencję, by się swobodnie dało wylewać na patelnię. Smaż naleśniki. Do smażenia użyłam patelni o śr. 24 cm i otrzymałam 18 sztuk.
  • Naleśnik z farszem 5. Na każdy naleśnik kładź na środek po 2 łyżki farszu, najpierw zawiń do środka dwa równoległe boki a potem dwa pozostałe, mają powstać paczuszki.
  • Smażenie krokietów 6. Do miski wbij jajka, roztrzep lekko widelcem, każdy krokiet maczaj w jajku a potem w bułce, smaż na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować