Krokiety z mąki orkiszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami

  • wyświetlono: 2315 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Naleśniki zrobiłam na orkiszowej mące razowej, wyszły tak samo elastyczne jak te robione na mące pszennej. Jednakże dla tych, którym nie można jeść mąki pszennej to zastępstwo wyjdzie tylko na dobre. Treściwe nadzienie z kapsuty kwaszonej z niepaloną kaszą gryczaną i pieczarkami.

Iwona75

Składniki

Naleśniki (ok.18 sztuk):
400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400-500 ml mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wody gazowanej

Nadzienie:
500 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
2 cebule
100 g niepalonej kaszy gryczanej (kasza biała)
olej do smażenia
sól, pieprz

Panierka:
3/4 szklanki bułki tartej
2 jajka
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z mąki orkiszowej z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami

  • 1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, roztrzep aż powstanie piana. Dodaj mąkę, olej i sól, wymieszaj dobrze. Odstaw na 30 minut.
  • Farsz do krokietów2. Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękknie. Co jakiś czas uzupełniaj wodę. Po ugotowaniu odciśnij dobrze z wody i przesiekaj kilka razy. Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki też pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pieczarki, przesmaż razem. Na koniec dodaj kaszę, smaż z 5 minut, dopraw lekko solą i pieprzem, zestaw z ognia.
  • 3. Kapustę i pieczarki z kaszą wymieszaj razem, dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Naleśniki4. Do masy naleśnikowej dolej gazowaną wodę, wymieszaj, gdyby ciasto było za rzadkie doaj tochę mąki, a gdy będzie za gęste dolej trochę więcej wody gazowanej. Ciasto musi mieć taką konsystencję, by się swobodnie dało wylewać na patelnię. Smaż naleśniki. Do smażenia użyłam patelni o śr. 24 cm i otrzymałam 18 sztuk.
  • Naleśnik z farszem5. Na każdy naleśnik kładź na środek po 2 łyżki farszu, najpierw zawiń do środka dwa równoległe boki a potem dwa pozostałe, mają powstać paczuszki.
  • Smażenie krokietów6. Do miski wbij jajka, roztrzep lekko widelcem, każdy krokiet maczaj w jajku a potem w bułce, smaż na złoto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadkaszasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakapusta kiszonanaleśnikikasza gryczanaświętaboże narodzeniekrokietyświęta bożego narodzeniafarsz grzybowynaleśniki orkiszowekrokiety z kapustą i grzybamikrokiety do barszczuświąteczne krokietynadziewane krokietykrokiety z farszemkasza gryczana niepalona

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z kaszą gryczaną i cukinią .

Dodane przez: SLONCE

Krokiety z kaszą gryczaną i cukinią .

Ot takie krokiety z wymyślnym nadzieniem....

image-1emxuxb

Dodane przez: Alex M

Krokiety z kaszą gryczaną, boczkiem i twarogiem

Bardzo smaczne krokiety z bogatym...

Krokiety z mięsem mielonym, kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Krokiety z mielonym, kapustą i pieczarkami

Krokiety do dość pracochłonne danie...

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Karolina7872

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety są przepyszne. Często...

krokiety

Dodane przez: moni

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Pyszne krokiety domowej roboty,pracochłonne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE