Krokiety są nie tylko pyszne, ale także pięknie wyglądają. Najlepiej smakują ciepłe, gdy ser jest rozpuszczony. Jak najbardziej polecam takie wykorzystanie pokrzywy . REWELACJA!!!
Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki mleka,
• 2 jajka,
• Ok 1 szklanka mąki,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Nadzienie oraz wykończenie:
• Około 10 plasterków szynki o dość dużej średnicy,
• Około 8- 10 plasterków sera żółtego ,
• 2 szklanki sparzonych i odciśniętych listków pokrzywy,
• Jajko do panierki,
• Mąka do panierki,
• Bułka tarta do panierki,
• Olej do smażenia,
Krokiety z majową pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.
2.Przygotowana pokrzywa
3.Na usmażone naleśniki układamy warstwę wędliny i sera.
6.Tak uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy na ciepło.
Komentarze