KROKIETY Z KASZĄ , KAPUSTĄ I GRZYBAMI

0 (0 ocen)

Krokiety są bardzo smaczne, sycące smakują całej rodzinie.

Składniki:

  • • Czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy (najlepiej gryczanej)
    • Szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
    • Szklanka zasmażonej, kwaszonej kapusty
    • 10 kapeluszy świeżych grzybów lub pieczarek
    • 2 cebule
    • 2 jajka
    • Sól, pieprz
    • ½ łyżeczki zmiażdżonego kminku
    • Tarta bułka tłuszcz do smażenia

Krokiety z kaszą , kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, dodajemy oczyszczone, rozdrobnione grzyby.
  • 2. 2. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy.
  • 3. 3. Z masy formujemy zgrabne krokiety, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu lub z pikantnym sosem, np. grzybowym, pieczarkowym czy myśliwskim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy