Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem

  • wyświetlono: 405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty, mięsa wieprzowego i pieczarek.

logo
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki do farszu:

pieczarki 80 dag
szynka wieprzowa 60 dag
kiszona kapusta 2 kg

Przyprawy:

pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
majeranek
mielone ziele angielskie
liść laurowy

Ciasto na 20 placków o średnicy 25 cm :

jajka kurze 6 szt.
mleko 3 szklanki
ciepła przegotowana woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
sól pół łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem

  • Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem.1. Wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
  • Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem.2. Wykonanie farszu:

    Wypłukane w kilku wodach grzyby odciskamy z wody i gotujemy do ich miękkości w litrze wody. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotujemy kapustę razem z grzybami do miękkości kapusty (około 1,5 godziny). Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ostudzoną kapustę z grzybami odciskamy z wody i mielimy przez sito 5 mm. Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy.
  • Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem.3. Wykonanie krokietów:

    Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 3 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi.


    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadkrokietydania_głównekrokiety_z_pieczarkamidrugie_daniakrokiety_z_mięsem_i_kapustąkrokiety_mięso_kapusta

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z mięsem i kapustą

Dodane przez: Kuchnia Marty

Krokiety z mięsem i kapustą

Dziś zapraszam na danie kojarzące...

Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu

Dodane przez: gotowanietoproste

Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu

Lubię krokiety i dość często je...

Krokiety z pieczarkami i mięsem mielonym

Dodane przez: agarybak76

Krokiety z pieczarkami i mięsem mielonym

Pyszne, chrupiące krokiety z mięsnym...

krokiety

Dodane przez: moni

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Pyszne krokiety domowej roboty,pracochłonne...

Krokiety z mięsem mielonym, kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Krokiety z mielonym, kapustą i pieczarkami

Krokiety do dość pracochłonne danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE