Krokiety z kapustą i prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie farszu:
Kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku, wkładamy do garnczka, zalewamy szklanką wody i gotujemy. Podczas gotowania dodajemy odmrożone prawdziwki, przyprawy, skwarki z boczku i gotujemy 1 godzinę, do miękkości kapusty i grzybków. Ugotowaną kapustę z grzybami i skwarkami studzimy i ostudzoną mielimy.
2.Wykonanie ciasta:
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut żeby odpoczęło, i po tym czasie smażymy placki.
3.Wykonanie krokietów:
Na rozłożony placek nakładamy 2 łyżki farszu i zawijamy robiąc krokiety. Zrobione krokiety podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.
Komentarze