Krokiety z kapustą i prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne krokiety z farszem z kapusty kiszonej, prawdziwków mrożonych i skwarek z boczku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    jajka kurze 3 szt.
    mleko 1,5 szklanki
    woda ciepła, przegotowana 1,5 szklanki
    olej 3 łyżki
    mąka pszenna Typ 550 - 2,5 szklanki
    sól 1/4 łyżeczki

    Farsz:

    kiszona kapusta 80 dag
    skwarki z boczku 20 dag
    mrożone prawdziwki 10 szt. (małe)
    pieprz do smaku
    sól do smaku
    wegeta bez konserwantów do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z kapustą i prawdziwkami. 1. Wykonanie farszu:

    Kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku, wkładamy do garnczka, zalewamy szklanką wody i gotujemy. Podczas gotowania dodajemy odmrożone prawdziwki, przyprawy, skwarki z boczku i gotujemy 1 godzinę, do miękkości kapusty i grzybków. Ugotowaną kapustę z grzybami i skwarkami studzimy i ostudzoną mielimy.
  • Krokiety z kapustą i prawdziwkami. 2. Wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut żeby odpoczęło, i po tym czasie smażymy placki.
  • Krokiety z kapustą i prawdziwkami. 3. Wykonanie krokietów:

    Na rozłożony placek nakładamy 2 łyżki farszu i zawijamy robiąc krokiety. Zrobione krokiety podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować