Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wybornie smakują z barszczykiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    500 ml mleka
    250 g mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oleju do smażenia

    Farsz:
    500 g kiszonej kapusty
    500 g pieczarek
    1 średnia cebula
    sól
    pieprz
    5 łyżek oleju

    Panierka:
    1 jajko
    100 g bułki tartej
    2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe: Mleko, 2 jajka, mąkę i sól włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
  • 2. Przygotować farsz: Kiszoną kapustę obgotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie odcisnąć wodę i kapustę drobno poszatkować. Pieczarki wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda dodać kapustę. Dusić całość na patelni ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał. Panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować