Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto naleśnikowe: Mleko, 2 jajka, mąkę i sól włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
2.Przygotować farsz: Kiszoną kapustę obgotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie odcisnąć wodę i kapustę drobno poszatkować. Pieczarki wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda dodać kapustę. Dusić całość na patelni ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał. Panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Komentarze