Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krokiety zawsze pojawiają się u nas na świątecznym stole. Najlepiej smakują z barszczem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
    szczypta soli
    1-2 jajka
    2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła
    Farsz:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg pieczarek
    300 g mięsa (może być z rosołu, może być wieprzowe, mielone)
    1-2 cebule
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    domowa vegeta
    liść laurowy, ziele angielskie
    bułka tarta, jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krokiety 1. Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ważne aby nie mieszać go w międzyczasie.
    Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso mielimy. Pieczarki kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy mięso i smażymy aż mięso straci surowość. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, mieszamy, chwilkę podsmażamy i przekładamy do miski. Na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki. Usmażone przekładamy do miski z mięsem. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy nasze krokiety na patelni z obu stron do zrumienienia bułki tartej.Podajemy z barszczem czerwonym do picia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować