Krokiety zawsze pojawiają się u nas na świątecznym stole. Najlepiej smakują z barszczem.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
szczypta soli
1-2 jajka
2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła
Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
300 g mięsa (może być z rosołu, może być wieprzowe, mielone)
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
domowa vegeta
liść laurowy, ziele angielskie
bułka tarta, jajko
Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ważne aby nie mieszać go w międzyczasie.
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso mielimy. Pieczarki kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy mięso i smażymy aż mięso straci surowość. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, mieszamy, chwilkę podsmażamy i przekładamy do miski. Na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki. Usmażone przekładamy do miski z mięsem. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy nasze krokiety na patelni z obu stron do zrumienienia bułki tartej.Podajemy z barszczem czerwonym do picia. Smacznego!
Komentarze