krokiety z kapustą i grzybami

5 (192 ocen)

bardzo smaczne, takie urozmaicenie między daniami mięsnymi. miła odmiana

Składniki:

  • Składniki
    ciasto:
    1,5 szkl mąki
    1 szkl mleka lub wody ( czasem troszkę więcej)
    1 jajko
    0,5 szkl oleju
    1 łyżka majeranku
    0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
    sól i pieprz prawdziwy do smaku

    farsz:
    1 kg kapusty
    20-30 dkg suszonych grzybów
    1 cebulka
    4-5 łyżek oleju
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżeczki czerwonej papryki


    jajka i bułka tarta na obtoczenie
    olej do smażenia
    Sposób przygotowania
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    ciasto: wszystkie składniki włożyć do naczynia i mikserem połączyć na jednolitą masę. usmażyć naleśniki jak tradycyjne.


    na każdy naleśnik nałożyć łyżkę lub według uznania farszu- rozsmarować i zwinąć. każdego krokieta umoczyć w jajku i obtoczyć w bułce. smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
  • 2. kapustę ugotować do miękkości, odcisnąć i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
    grzyby wcześniej namoczyć, ugotować i drobno posiekać lub też przepuścić przez maszynkę.
    na oleju zeszklić cebulkę, dodać do kapusty i grzybów, doprawić przyprawami i wyrobić żeby wszystko równo się wymieszało.

Porady

zamiast grzybów mogą być pieczarki - tak około 1 kg najlepsza własna kapusta prawdziwie ukiszona bez octu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować