Krokiety z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Uwielbiam je z barszczykiem.

Składniki:

  • Naleśniki: x3
    - 150 ml. mleka
    - 150 ml. wody
    - 100 g. mąki
    - 2 jaja
    - 1 łyżka oleju
    - szczypta soli

    Farsz na ok. 13 szt.:
    - 50 g. suszonych grzybów + 2 szkl. wody
    - 750 g. kiszonej kapusty + 4 łyżki oleju
    - 1 szkl. wody
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka pieprzu
    - 1 cebula + 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki vegety
    - 4-5 łyżek oleju

    - 1 szkl. bułki tartej
    - 3 jaja
    - 3 łyżki mleka
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę siekamy. I wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Dusimy i co jakiś czas dolewamy wody. Kiedy kapusta zmięknie doprawiamy ją.
    Grzyby gotujemy w osobnym garnuszku z 1 szkl. wody. Po ok 40 min. zmieniamy wodę i dalej gotujemy, do miękkości. Odcedzamy i siekamy drobniutko. Dodajemy do kapusty.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na osolonym oleju (4 łyżki ). Dodajemy do kapusty. Wszystko razem mieszamy.
  • 2. Farsz układamy na naleśnikach. Zginamy prawy i lewy bok, zwijamy. Obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem. A następnie w bułce tartej. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Zarumienić z obu stron.
    Odsączyć z tłuszczu.

Porady

Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić 3 razy. Podawać z barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować