Krokiety z kapustą i grzybami

4.5 (158 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ta najbardziej znana wersja krokietów najczęściej gości na wigilijnych stołach. Idealne do barszczu czerwonego.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka
    250 g mąki
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    Farsz: 500 g kiszonej kapusty
    500 g pieczarek
    1 średnia cebula
    sól, pieprz
    Panierka: 2 jajka
    100 g bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krokiety z kapustą i grzybami 1. Naleśniki: do miski wbić jajka, dodać wodę, mleko, sól, olej i mąkę . Całość zmiksować na gładką masę. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
  • 2. Przygotować farsz: kiszoną kapustę obgotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie - odcisnąć wodę i kapustę drobno poszatkować.
  • 3. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pieczarki i chwilę razem podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda - dodać kapustę. Całość dusić na patelni ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • krokiety z kapustą i grzybami 4. Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety. Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać do barszczu czerwonego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować