Krokiety z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Krokiety z kapustą i grzybami można jeść na ciepło jak i na zimno. Polecam podawać z barszczem z buraków, a nie z torebki.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta kiszona: 35 dekagramów
    - suszone grzyby leśne: 22 gramów
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 1 sztuka
    - sól, pieprz świeżo zmielony: 1 szczypta

    - mąka: 250 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda: 50 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka

    - jajka: 2 sztuki
    - bułka tarta: 1 szklanka
    - oliwa do smażenia: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na noc. Grzyby kroimy na drobne paseczki i gotujemy w grzybowym bulionie. Do grzybów dodajemy pokrojoną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawić pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba. Odstawić farsz do ostygnięcia.
  • 2. W misce połączyć: mąkę, mleko, jajko, wodę, oliwę, sól i cukier na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dolać więcej wody. Usmażyć naleśniki. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem, ponieważ będą pękać.
  • 3. Farsz nakładać na brzeg naleśnika, zawinąć raz do środka, następnie boki równolegle do środka, Zawinąć do końca, panierować i smażyć na złoty kolor. Krokiety odsączyć ręcznikiem papierowym z tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować