KROKIETY Z KAPUSTĄ I BOCZKIEM

4.51 (160 ocen)

Nie wiem kto wymyślił krokiety, ale powinien dostać za nie jakąś nagrodę. Dziś przedstawiam przepis na krokiety z nadzieniem takim, jakie dodaje się i do łazanek - ze słodką, białą kapustą i wędzonym boczkiem.

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    2 jajka
    szklanka mąki
    1 szklanka mleka

    panierka:
    2 jajka
    50 ml mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    bułka tarta

    farsz:
    1 kg kapusty białej
    2 cebule
    300 g boczku
    pieprz, sól do smaku

    ponadto:
    olej (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz.
    Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Zlewamy wodę po około 5 minutach. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone drobno cebulki. Dodajemy kapustę. Dusimy całość 30 minut pod przykryciem.
    Boczek kroimy w kostkę. Smażymy go na łyżce oleju (jeżeli jest bardzo tłusty, to tylko wrzucamy go na rozgrzaną, suchą patelnię). Łączymy wszystkie składniki.
  • 2. Smażymy naleśniki.
    Wszystkie składniki łączymy w garnku. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek. Chochelką nabieramy ciasto i wylewamy je na rozgrzaną patelnię.
  • 3. Przygotowujemy panierkę.
    Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mleko i znów całość mieszamy. Dodajemy mąkę i delikatnie ją wkręcamy.
  • 4. Zwijamy krokiety. Następnie obtaczamy je w panierce i bułce tartej. Smażymy je na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować