Krokiety z kajzerek, parówek i żółtego sera

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krokiety z kajzerek, parówek i żółtego sera to pomysł na szybki obiad, ciepłą przekąskę na imprezę itp.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    6 kajzerek,
    250 ml mleka,
    6 łyżek startego żółtego sera,
    3 parówki,
    sól,
    bułka tarta do panierowania,
    jajko,
    olej do smażenia.

Krokiety z kajzerek, parówek i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerki kroimy na pół i wydrążamy sporą część miąższu. Parówki kroimy na pół w poprzek, a powstałe połówki na pół wzdłuż. Bułkę moczymy chwilkę w mleku od strony miąższu, odciskamy nadmiar mleka, faszerujemy serem i parówka, sklejamy jak pierogi, mocno dociskając. Jeżeli nam się lekko rozklejają po chwili docisnąć znowu lub same brzegi posmarować mlekiem. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w rozkłóconym i osolonym jajku oraz bułce tartej, i smażymy na wolnym ogniu na złoto ze wszystkich stron.

Porady

Krokiety podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym, ketchupem lub jako dodatek do czystego barszczu lub z ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy