Krokiety z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakują wybornie z barszczykiem czerwonym.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
    1 jajko
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Ok. 2 szklanki mąki pszennej
    2 szczypty soli
    Farsz
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    1-2 łyżki drobno startego sera żółtego
    1 łyżka Mascarpone
    przyprawa uniwersalna i pieprz mielony kolorowy, do smaku
    oraz
    Bułka tarta do panierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć tłuczkiem, dodać szczypiorek, Mascarpone i ser żółty, doprawić do smaku przyprawa uniwersalna lub solą i pieprzem.
    Ziemniaki zemleć, dodać sól, jajko, kaszę i obie mąki, wyrobić ciasto.
    Z ciasta ziemniaczanego rwać porcje, rozpłaszczać , nakładać po łyżeczce farszu jajecznego i zlepiać tworząc kotlety. Panierować w bułce tartej i obsmażyć na złoty kolor.
    Podać z ulubionym sosem lub z barszczykiem czerwonym.
    Zimne można odgrzać w piekarniku. Bardzo smaczne danie zwłaszcza na piątek.
    Z tej porcji wyszło 12 dużych kotlecików
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować