Krokiety z grzybami, papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Jajka rozkłócamy, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Smażymy cieniutkie placki na rozgrzanej patelni.
Farsz:
Oczyszczone grzyby kroimy w kostkę, gotujemy i odcedzamy.
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę również kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Wrzucamy cebule paprykę i marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby.
Całość smażymy około 1 minut, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy (1-2 minuty).
Na usmażone i ostudzone naleśniki nakładamy po łyżce farszu, składamy brzegi i zwijamy krokiety.
Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Krokiety podajemy z barszczykiem lub ulubionym sosem.
Smacznego ;)
Komentarze