Krokiety z grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejna po pierogach pyszna rzecz: danie które może być dodatkiem do zupy, ale te krokiety świetnie też będą smakowały z sosem - pewnie sprawdzę z pieczarkowym ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
    szczypta soli
    1/4 szklanki oleju
    Farsz:
    300 g. grzybów leśnych (mam pasteryzowane w słoikach) - jeśli macie suszone, namoczcie je wcześniej w gorącej wodzie
    1-2 cebule
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    jajko i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Krokiety z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Miksuję wszystkie składniki, odstawiam ciasto na 15 minut. Smażę naleśniki, nie używając oleju (tylko do smażenia pierwszego).
    Farsz: cebule kroję w kostkę i smażę do zeszklenia na oleju. Dodaję posiekane grzyby grzyby, wszystko lekko solę i pieprzę. Duszę razem pod pokrywką ok. 30 minut. Następnie zimne grzyby blenduję lub przepuszczam przez maszynkę.
    Każdy naleśnik smaruję farszem, po czym zwijam krokiety. Panieruję je w jajku i bułce, smażę na rumiano z każdej strony. Podaję np. z czerwonym barszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy