Krokiety z bakłażanem

4.5 (164 ocen)

  • 45 min

Krokiety są naprawdę smaczne mimo minimalnej ilości składników. W smaku i wyglądzie przypominają krokiety z pieczarkami.

  • 45 min

Składniki:

  • Naleśniki
    - 2 jajka
    - 5-6 łyżek mąki
    -½ szkl. wody
    -½ szkl. mleka
    - 1 łyżka oleju
    - szczypta soli

    Nadzienie
    - bakłażan
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - sól, pieprz

    Ponadto
    - 1 jajko do panierowania
    - kilka łyżek bułki tartej
    - olej do smażenia

    na ok. 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, odciąć końcówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. i piec aż skórka lekko ściemniej i popęka (ok.30 min.)
  • 2. W tym czasie wymieszać składniki ciasta, odstawić na ok. 20 min. Następnie usmażyć naleśniki.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić posiekaną cebulę, wsypać posiekany czosnek i natkę. Podsmażyć ok. 30 sekund.
  • 4. Bakłażana wyjąć, wystudzić, przekroić na pół i wyjąć miąższ. Wrzucić na patelnię i podsmażyć chwilkę razem z uduszoną cebulą. Przyprawić.
  • 5. Farsz zawinąć w naleśniki. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na rumiano. Można podawać z zimnymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować