Krokiety szpinakowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Staram się odżywiać moją rodzinę zdrowo, a szpinak w takiej postaci wszyscy chętnie jadają.

Składniki:

  • ● 1/2 kg szpinaku
    ● 25 dag ziemniaków
    ● 3-4 parówki
    ● 2 jaja
    ● 2 czubate łyżki startego żółtego sera
    ● łyżka tymianku (świeżego lub suszonego)
    ● po 3 łyżki mąki i bułki tartej
    ● gałka muszkatołowa
    ● olej
    ● pieprz
    ● sól

Krokiety szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy, wkładamy
    do garnka z wodą i gotujemy
    w mundurkach. Szpinak przebieramy i myjemy, odrywamy
    zgrubiałe łodygi. Liście dusimy
    w garnku na małym ogniu
    z kilkoma łyżkami wody, solimy.
    Gdy będzie miękki, starannie
    osączamy z wody i miksujemy.
  • Krokiety szpinakowe 2. Ziemniaki obieramy, rozgniatamy
    lub przeciskamy przez praskę,
    studzimy i dokładnie, ale
    szybko mieszamy ze szpinakiem,
    jajkiem, serem i przyprawami.
  • 3. Parówki obieramy z osłonek,
    kroimy na krótkie słupki i każdy
    szczelnie oblepiamy masą ziemniaczano-
    szpinakową. Obtaczamy
    najpierw w mące, a następnie
    w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
    Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron.

Porady

● Parówki można zastąpić pieczonym lub gotowanym filetem z kurczaka. ● Potrawę możemy zaostrzyć 2-3 ząbki czosnku, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy