Krokiety schabowe z serem i szpinakiem

4.5 (152 ocen)

  • 15 min

Schab nadziany pysznym szpinakiem, serem i szynką.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 duże plastry schabu
    ok 200g mrożonego szpinaku
    4 plastry szynki
    4 plastry sera
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany gęstej
    bułka tarta (do obtaczania)
    2 jajka
    sól
    pieprz
    czerwona papryka (przyprawa)
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety schabowe z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso nadziewane szpinakiem i serem 1. Szpinak rozmrażam (odlewam wodę) i wrzucam na rozgrzane masło na patelnie. Chwilę podsmażam i następnie dodaję sól i pieprz do smaku oraz śmietanę i wyciśnięty czosnek. Szpinak musi mieć dość gęstą konsystencję. W tym czasie rozbijam schab na płaskie kotlety - solę i pieprzę i posypuję papryką obie strony. Na każdy plaster schabu kładę kolejno: szynkę, ser (ja dałam Hochland Tostowy bo akurat ten miałam) i łyżkę szpinaku. Ostrożnie zawijam (gdyby się rozwalały polecam wykałaczkę chociaż ja rzadko używam) i obtaczam w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Staram się robić tak by ser nie wystawał bo w czasie smażenia wycieknie i sie przypali. Ja tym razem smażyłam moje krokiety we frytownicy jakieś 15 minut i powiem, że to bardzo wygodne bo nie trzeba przewracać - obracać :) ale zwykła patelnia jak najbardziej się nada - smażymy ok 10 min po obu stronach na oleju. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować