KROKIETY PIECZARKOWE Z WAFLI

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krokiety w wersji uproszczonej... czyli zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników. Dzięki temu oszczędzamy czas, gdyż nie musimy stać i smażyć naleśników.
W 30 minut obiad był gotowy! W sam raz do czerwonego barszczu...

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    2-3 cebule
    1-2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz
    3-4 wafle kwadratowe (tortowe)
    2 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    olej do smażenia

Krokiety pieczarkowe z wafli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek.
    Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety.
    Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
    Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy