Krokiety w wersji uproszczonej... czyli zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników. Dzięki temu oszczędzamy czas, gdyż nie musimy stać i smażyć naleśników.
W 30 minut obiad był gotowy! W sam raz do czerwonego barszczu...
Krokiety pieczarkowe z wafli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Komentarze