KROKIETY NADZIEWANE SZPINAKIEM I ŻÓŁTYM SEREM W DELIKATNYM SOSIE CZOSNKOWYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli komuś znudziły się tradycyjne krokiety,polecam te ze szpinakiem :) Pyszna alternatywa na Święta jak również na inne spotkania rodzinne ;) U mnie goszczą na stole już od dłuższego czasu.Są bardzo proste w wykonaniu i smakują obłędnie! :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka
    2 jajka
    3/4 kg mąki
    szczypta soli
    1/2 szkl.wody gazowanej

    FARSZ:
    - 2 opakowania szpinaku ( ja miałam 2x450 mrożonego)
    -4 ząbki czosnku
    -30 dkg sera żółtego
    - pieprz czarny ( wg.uznania)
    -sól (wg.uznania)

    SOS CZOSNKOWY NA BAZIE ŚMIETANY I MAJONEZU:
    -4 łyżki majonezu
    -4 łyżki śmietany 18%
    -sól i pieprz do smaku
    -4 ząbki czosnku ( jesli ktoś lubi ostrzejsze smaki można dodać więcej :)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety nadziewane szpinakiem i żółtym serem w delikatnym sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie farszu 1. 1.Przygotowujemy ciasto na naleśniki wg.przepisu.Odstawiamy na ok 30 min.żeby ciasto odpoczęło.
    2.
    Następnie na rozgrzaną patelnie wyciskamy czosnek krótko smażymy tylko do
    zeszklenia.( Czosnek po dłuższym czasie robi się gorzki)
    3.
    Do patelni dodajemy szpinak i dusimy ok 15 min.Patelnie ściągamy z nagrzanej płytki i dodajemy część sera żółtego.
    4.
    Smażymy placki na naleśniki( z tej porcji powinno wyjść ok 30 szt.)
    5.
    wystudzony szpinak nakładamy na placek,posypujemy pozostałym serem
    i zawijamy tak jak tradycyjne krokiety.
    6.Gotowe obtaczamy w jajku i panierujemy.
    Smażymy na złoty kolor

    SOS:
    mieszamy smietanę z majonezem,wyciskamy czosnek i przyprawiamy.
    SMACZNEGO ;)

Porady

zamiast mrożonego szpinaku można posiekać świeży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować