Krokiety z mięsem i kapustą z barszczem czerwonym

  • wyświetlono: 13050 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne polskie danie na święta i uroczystości rodzinne. A to moja wersja. Porcja na przyjęcie dla 15 osób.

  • 60min

Składniki

Barszcz czerwony:
2 kg wołowiny
2 kg buraków
20 dag marchewki
10 dag pietruszki
5 dag selera
1 cebula – 10 dag
2- 3 sztuki liści laurowych
ocet lub kwasek cytrynowy ( do smaku )
kilka ziarenek ziela angielskiego
pieprz, sól, cukier
zielenina ( natka pietruszki )
2 ząbki czosnku ( zmiażdżone )
5 dag suszonych grzybów

Krokiety:
mięso pozostałe po ugotowaniu barszczu
60 dag kiszonej kapusty
1 cebula- 15 dag
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
1 jajko

Ciasto na naleśniki:
1 kg mąki
5 jajek
1 l wody
3/4 l mleka
40 ml oleju
sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z mięsem i kapustą z barszczem czerwonym

  • 1. Wykonanie barszczu:
    Grzyby umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie.
    Mięso umyć, zalać 5 litrami wody. Ugotować, wraz z grzybami i wodą spod grzybów. Po ok. 1.5 – 2 godz. dodać umyte i pokrojone jarzyny oraz cebulę przypieczoną na gazie. Wyjąć mięso, ostudzić. Wywar przyprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ocet lub kwasek cytrynowy, zmiażdżony czosnek. Do uzyskania ładnego koloru barszczu można dodać parę łyżek gotowego koncentratu buraczkowego.
    Przed podaniem barszcz należy przecedzić. Podawać w filiżankach na wierzch wsypać natkę pietruszki. Na talerzykach obok podajemy krokiety z mięsem i kapustą.
  • mięsno- kapuściany farsz do krokietów2. Wykonanie farszu na krokiety:
    Kapustę kiszoną ugotować do miękkości ok. 1 godz. Następnie zmielić mięso wyjęte z barszczu, kapustę ( można ją także drobno posiekać nożem ), czosnek, cebulę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna. Podsmażyć chwilkę na oleju. Wymieszać z surowym jajkiem.
    Wystudzić.
  • usmażony naleśnik3. Wykonanie ciasta naleśnikowego:
    Zmiksować wszystkie składniki, na końcu dodać olej, lekko wymieszać ciasto.
    Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej kawałkiem słoniny, z obu stron na rumiany kolor.
  • zwijanie krokietów4. Wykonanie krokietów:
    Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć w rulonik. Następnie panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
    Podawać gorące z czerwonym barszczem.
  • gotowe usmażone krokiety5. Smacznego życzę :)

Porady

Przedstawiona porcja jest na przyjęcie- na 15 osób.
Ciasto naleśnikowe można zrobić ulubione, według swojego indywidualnego przepisu, np z piwem, na samym mleku, czy wodzie gazowanej.
Farsz do krokietów możemy wykonać z mieszanego mięsa, np drobiu i wołowiny, czy wieprzowiny.
Krokiety można odgrzewać.


Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiszona kapustaWielkanocciasto naleśnikoweniedzielny obiadkarnawałboże narodzeniekuchnia polskasylwestersytesmaczne daniena imieninygrzyby suszonenowy rokgłowne danie mięsnemój przepiskrokiety z mięsemgorąca przystawkakuchnia mamy i babci18 urodzinyweselne danieczysty barszcz czerwonyfarsz mięsny z kapustądanie gorące na przyjęcie i uroczystości domowekrokietyz mięsem i kapustą z barszczem czerwonym
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0m12esd

Dodane przez: Konstancja

Krokiety z kapustą i mięsem z rosołu

Opcja na drugie danie gdy pozostaje...

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

Dodane przez: luna19

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem

troche resztek z pieczonego kurczaka,...

Krokiety z kapustą i mięsem

Dodane przez: Mienta

Krokiety z kapustą i mięsem

Klasyczne danie które lubię przyrządzić...

Krokiety z kapustą i mięsem

Dodane przez: Jaga85

Krokiety z kapustą i mięsem

Podaję je do barszczu czerwonego.

Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami

Dodane przez: Ania321

Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami

Proste w przygotowaniu i bardzo...

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Dodane przez: wronulka1

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Smaczne i szybkie danie.