Krokiety mięsne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Krokiety są absolutnie rewelacyjne, na cieniutkich naleśnikach, z chrupiącą panierką i soczystym mięsno-warzywnym nadzieniem - takie lubimy najbardziej! Maczamy je w jogurtowo-czosnkowym dipie albo popijamy barszczem. Pyyyyszne!

  • 40 min

Składniki:

  • ok 12-15 naleśników (w zależności od ilości mięsa)
    ok 500g mięsa z rosołu - kawałki kurczaka, wołowina
    1 duża cebula
    1 marchew
    1 papryka czerwona
    kilka łyżek bulionu
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka suszonych pomidorów
    ząbek czosnku
    olej do smażenia

    do panierowania: 2 jajka i bułka tarta, szczypta wędzonej słodkiej papryki

Krokiety mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą na dużych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć chwilę, następnie przykryć i dusić ok 5 minut.
    Mięso wymieszać z warzywami, doprawić do smaku, wlać kilka łyżek bulionu, żeby masa stała się bardziej smarowna.
  • 2. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w krokiety. Zanurzać w rozbełtanym jajku, następnie w bułce z papryką, wykładać na rozgrzany na patelni olej, smażyć z każdej strony na złoto.
    Usmażone krokiety układać w naczyniu żaroodpornym, wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika (160st.C).
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy