Krokiety grzybowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krokiety są pyszną i zdrowszą alternatywa do zwykłych kotletów.Polecam.Do zrobienia kotletów można użyć pieczarek lub grzybów suszonych.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA GRZYBOWA:
    - maślaki: 200 gramów
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - koperek: 0.5 pęczka
    - susz z pomidorów: 1 łyżka
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - bułka tarta do masy + do panierowania: 4 łyżki
    - jajo: 1 sztuka
    - cebulka: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło: 1 łyżka

Krokiety grzybowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety ziemniaczano -grzybowe 1. Maślaki po obraniu i umyciu należy pokroić w drobną kostkę i podsmażać na maśle tak długo aż cały sos z grzybów odparuje.
    Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie obrać i przecisnąć przez praskę.
    Do wystudzonych grzybów dodać posiekany koperek i natkę oraz przeciśnięte i wystudzone ziemniaki.
    Dodać jajo, pokrojoną drobno cebulkę oraz bułkę tartą a także osolić do smaku.
    Wyrobić na jednolitą masę z której uformować krokiety.
    Krokiety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Podawać z pomidorkiem bądź ogórkiem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy