Krokiety dyniowo-jarmużowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Jeśli mowa o jesiennych krokietach, to od razu na myśl przychodzi mi dynia i jarmuż. A u mnie od pomysłu do realizacji krótka droga:). W taki to sposób powstały złociste dyniowe naleśniki, które wypełniłam mięsem i jarmużem. Całość jest zamknięta w chrupkiej panierce. Jednym słowem - mniam:).

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 14 sztuk:
    Ciasto:
    • Ok 3 szklanki mleka,
    • 1, 5 szklanki mąki pszennej,
    • 1/3 szklanki mąki razowej pszennej
    • 3 łyżki gęstego puree z dyni,
    • 2 jajka,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Sól do smaku,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Farsz:
    • 600 gram mięsa mielonego, wieprzowego (u mnie z szynki),
    • 6 dorodnych łodyg jarmużu,
    • 1 cebula,
    • Około 8 dag żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach,
    • Sól, pieprz, papryka do smaku,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Olej

    Dodatkowo:
    • olej do smażenia,
    • mąka, jajko, bułka tarta do panierki,
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety dyniowo-jarmużowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie mięsa 1. FARSZ: Obraną cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy doprawiając do smaku.
  • przygotowanie jarmużu 2. Między czasie jarmuż przepłukujemy i osuszamy. Następnie usuwamy z niego grube łodygi. Pozostałą część drobno siekamy.
  • gotowy farsz 3. Rozdrobniony jarmuż dodajemy do gotowego mięsa. Całość razem smażymy do momentu jak liście jarmużu zmiękną. Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia i łączymy z żółtym serem. Farsz pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, a między czasie przygotowujemy naleśniki.
  • składniki ciasta 4. CIASTO: Do miski wlewamy mleko. Następnie dodajemy do niego mąki, proszek do pieczenia, jajka, dynię oraz przyprawy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy mleka, a jeśli rzadkie, mąki. Ilość dodanego mleka lub mąki zależy od gęstość puree.
  • smażenie 5. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Kolejno smażymy naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.
  • nakładanie nadzienia 6. Na każdy usmażony naleśnik nakładamy po 2-3 łyżki przygotowanego farszu. Brzegi naleśników zawijamy do środka i formujemy krokiety (zamknięty rulon).
  • przed panierowaniem 7. Uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane obsmażamy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jarmuż Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować