KROKIETY

4.5 (153 ocen)

  • 3 godz.

PRZEPIS NA FARSZ DO KROKIETÓW WPADŁ MI DO GŁOWY ZUPEŁNIE PRZEZ PRZYPADEK I PO WYKONANIU KILKU SZTUK KROKIETÓW OKAZAŁO SIĘ ŻE Z MIĘSEM SIĘ CHOWAJĄ.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 LITR MLEKA,80 DAG.MĄKI PSZENNEJ,SÓL,PIEPRZ,JAJKA,KILOGRAM ZIEMNIAKÓW,4 ŚREDNIE CEBULE,ŚWIEŻY PĘCZEK KOPERKU,OLEJ,MARGARYNA ZWYKŁA,BUŁKA TARTA.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI 1. CIASTO NA NALEŚNIKI-DO GŁĘBOKIEGO NACZYNIA WLAĆ MLEKO DODAĆ 80 DAG MĄKI PSZENNEJ,ŁYŻECZKĘ SOLI I WSZYSTKO WYMIESZAĆ DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ KONSYSTENCJI CIASTO MUSI BYĆ NIE ZA RZADKIE I NIE ZA GĘSTE.
  • USMAŻONE NALEŚNIKI 2. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW - ROZGRZAĆ PATELNIĘ DO MOMENTU KIEDY POJAWI SIĘ LEKKI DYMEK,WTEDY BĘDZIEMY MIELI PEWNOŚĆ ŻE PIERWSZY NALEŚNIK NAM SIĘ UDA. SMAŻYĆ NA BLADY KOLOR . USMAŻONE NALEŚNIKI ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA.
  • ZIEMNIAKI ,SMAŻONA CEBULA I KOPEREK DROBNO POKROJONY 3. FARSZ-ZIEMNIAKI OBRAĆ,DODAĆ PÓŁTORY ŁYŻECZKI SOLI I UGOTOWAĆ .KOPEREK UMYĆ I DROBNO POKROIĆ. CEBULĘ POKROIĆ W KOSTKĘ,DODAĆ NA PATELNIĘ TROCHĘ MARGARYNY ZWYKŁEJ I USMAŻYĆ NA ZŁOTY KOLOR,DODAĆ TROSZKĘ SOLI I PIEPRZU.
  • GOTOWY FARSZ 4. UGOTOWANE ZIEMNIAKI ODLAĆ DODAĆ USMAŻONĄ CEBULĘ I DROBNO POKROJONY KOPEREK,WSZYSTKO RAZEM UGNIEŚĆ TŁUCZKIEM DO ZIEMNIAKÓW.
  • ZŁOŻENIE NALEŚNIKA  NAJPIERW OBIE STRONY DO ŚRODKA 5. UKŁADAMY NALEŚNIKA NA NACZYNIU PŁASKIM BĄDŹ NA BLACIE. NAKŁADAMY FARSZ TAK JAK POKAZANO NA ZDJĘCIU PO CZYM ZAWIJAMY NAJPIERW PRAWĄ STRONĘ NALEŚNIKA NA WIERZCH FARSZU I ZARAZ PO TYM LEWĄ STRONĘ I TRZYMAJĄC OBA BOKI ZAWIJAMY NALEŚNIKA Z FARSZEM DO PRZODU. I MAMY GOTOWEGO KROKIETA.
  • 6. DO GŁĘBOKIEGO TALERZA BIJAMY Z 3 SUROWE JAJKA KTÓRE NALEŻY ROZTRZEPAĆ,DO NIE WIELKIEJ MISKI WSYPAĆ BUŁKĘ TARTĄ. KROKIETY NALEŻY OBTOCZYĆ W UBITYM JAJKU A ZARAZ PO TYM W BUŁCE TARTEJ.
  • 7. NA PATELNIĘ NALAĆ SZKLANKĘ OLEJU ROZGRZAĆ GO I POŁOŻYĆ KILKA KROKIETÓW. OLEJU NA PATELNI POWINNO BYĆ TAKA ILOŚĆ,ABY KROKIETY ZNAJDUJĄCE SIĘ NA NIEJ MIAŁY GO DO POŁOWY. SMAŻYĆ WEDŁUG SIEBIE JAK KTO WOLI.

Porady

MOJA RADA JEST TAKA-ABY NALEŚNIKI SMAŻYĆ NA BLADY KOLOR ZE WZGLĘDU NA TO,ŻE JAK SIĘ ZA BARDZO PRZYSMAŻY,TO PODCZAS ZAWIJANIA MOŻE NAM SIĘ ZŁAMAĆ .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować