Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą

4.5 (159 ocen)

Naleśniki w wersji wytrawnej

Składniki:

  • składniki podane w punkcie 1 (w opisie wykonania)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI:
    - Mąka pszenna 3 szklanki
    - Piwo 1 szklanka
    - Woda gazowana 1,5 szklanki
    - Mleko 1 szklanka
    - Jajko 1 szt.
    - Sól 1 płaska łyżeczka
    - Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

    FARSZ:
    - Pieczarki 50 dag
    - Kapusta kiszona 1 kg
    - Grzyby suszone 6 szt.
    - Cebula 2 szt.
    - Ser w kostce 10 dag
    - Bułka tarta 2 łyżki
    - Sól
    - Pieprz czarny mielony

    PANIERKA:
    - Jajko 1 szt.
    - Bułka tarta
  • 2. FARSZ: kapustę kiszoną płuczemy wodą, wkładamy do garnka, dorzucamy grzyby suszone i zalewamy wodą. Wstawiamy ją na średni ogień i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do miski. Cebule również obieramy i siekamy w drobną kostkę. Gdy kapusta ugotuje się, odcedzamy ją i odstawiamy, aby przestygła. Następnie drobno kroimy i ugotowaną kapustę, i ugotowane grzyby suszone. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, dokładamy pokrojone cebule i podsmażamy. Przekładamy wszystko do miski z pieczarkami. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty, przekładamy go do miski z farszem. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  • 3. NALEŚNIKI: Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy je. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, rzadką masę. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto (stopniowo i w małych ilościach), aby naleśniki były cienkie. Smażymy z obu stron na rumiano.
  • 4. Na ciepłe jeszcze naleśniki rozkładamy farsz i składamy je w „kopertę” lub inny dowolny kształt.
  • 5. PANIERKA: Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy je. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta moczymy z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczamy go w bułce tartej (również z każdej strony). Kładziemy krokiety na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z każdej strony na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować