Krojone kotlety

4.96 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Do niedawna zajadałam się tymi kotlecikami robionymi przez babcię. Teraz sama je robię, a oboje z mężem po prostu je pochłaniamy.

Składniki:

  • ● 2 jajka
    ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 2 łyżki majonezu
    ● 2 łyżki mąki
    ● 3 łyżki vegety
    ● czosnek (2-3 ząbki, jak kto lubi)
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.96 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krojone kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    kuchennym i kroimy
    w niedużą kostkę lub cienkie
    paseczki.
  • 2. Czosnek drobniutko siekamy
    lub miażdżymy w prasce,
    dodajemy niecałą łyżkę vegety,
    jeszcze raz mieszamy, dodajemy mięso i ponownie mieszamy.
    Na godzinę wkładamy
    do lodówki.
  • Krojone kotlety 3. Jajka, mąkę i majonez dokładnie
    mieszamy z 2 łyżkami
    vegety tak, by powstało gładkie
    ciasto.
  • 4. Pokrojone mięso dokładnie
    mieszamy z ciastem i łyżką
    nakładamy na patelnię z gorącym
    olejem, formując zgrabne
    kotlety. Smażymy na niewielkim
    ogniu, aż się ładnie zrumienią
    z obu stron. Podajemy
    gorące, od razu po usmażeniu.
    Świetnie smakują z ziemniakami
    i dowolną sezonową surówką,
    ale można je również
    podawać z ryżem ugotowanym
    na sypko, sałatą z sosem
    winegret lub mizerią.

Porady

● Do mięsa można dodać łyżeczkę ostrej musztardy i posiekaną natkę pietruszki lub koperek. ● Kotleciki można również urozmaicić, dodając do mięsa drobno pokrojone i podsmażone pieczarki z cebulką oraz starty żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować