KRINGEL ESTOŃSKI czyli ciasto drożdżowe z cynamonem

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Zachwycona pięknym zdjęciem tego ciasta znalezionym w internecie, nie mogłam się oprzeć i go nie zrobić!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 120 ml podgrzanego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    30 g masła
    szczypta soli
    15 g drożdży
    2 szkl. mąki

    Nadzienie:
    70 g masła
    2 łyżki cukru
    1-2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kringel estoński czyli ciasto drożdżowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto gotowe do pieczenia 1. Mieszam drożdże z cukrem z ciepłym mlekiem. Odstawiam na 10-15 min. do wyrośnięcia.
    Do drożdży dodaję stopionego i schłodzonego masła i jajko – mieszam wszystko. Mąkę przesiewam do dużej miski i dodaję do niej mieszankę z drożdżami. Wyrabiam ciasto około 10 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce (po godzinie uderzam ciasto pięścią).
    Przygotowuję nadzienie miękkie łącząc masło z cukrem i cynamonem.
    Ugniatam ciasto przez pięć minut, następnie rozwałkuj na placek grubości 1-0,5 cm. Smaruję go przygotowanym wcześniej nadzieniem i zwijam w rulon. Kroję ciasto wzdłuż. Teraz spiralnie zaplatam ciasto tak, jak warkocz (choć to tylko dwa pasma). Odstawiam na godzinę (40 min.) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu można posmarować żółtkiem rozbełtanym z
    odrobina wody.
    Wkładam do piekarnika do 200°C. na 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować