Krewetkowy tapas z jajkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Krewetkowa przekąska idealna na domowe przyjęcie, z jajkiem i wędzonym łososiem .

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - krewetki Black Tiger: 8 sztuk
    - łosoś wędzony: 50 gramów
    - sałata karbowana: 1 sztuka
    - chleb pszenny kromka: 2 sztuki
    - majonez: 3 łyżki
    - czosnek zabek: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek extra vergine: 8 łyżek

Krewetkowy tapas z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno czosnek. Dodaj 3 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników przystawki.
  • 2. Włóż 2 jajka do gotującej się wody na 8 minut.
  • 3. Przygotuj chrupiące spody z chleba pszennego. Każdą kromkę podziel na 4 równe części. W misce roztrzep 1 jajko. Rozgrzej oliwę na patelni. Kawałki chleba maczaj w jajku i smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  • 4. Ugotowane jajka podziel na ćwiartki. Łososia podziel na 8 części. Sałatę porwij na małe kawałki.
  • 5. Rozgrzej oliwę z marynaty na patelni i smaż krewetki przez 2 minuty.
  • 6. Na chrupiącym spodzie chlebowym układaj kolejno sałatę, jajko, majonez, łososia. W każdą krewetkę wbij wykałaczkę i dłuższym końcem nadziewaj na pozostałe składniki.

    Gotową przystawkę oprósz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy