Krewetkowe Pączki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli nie masz ochoty piec kolejny raz tradycyjnych pączków, dla odmiany proponuję Pączki Krewetkowe, oryginalne w sam raz na karnawał, nie trudne i na jeden kęs. Idealne na party z przyjaciółmi!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - surowe krewetki: 300 gramów
    - sok z jednej cytryny: 1 sztuka
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - posiekany świeży imbir: 1 łyżka
    - przyprawa indyjska *Garam Massala (lub Twoje ulubione przyprawy i zioła): 2 łyżeczki

    - mąka pszenna: 100 gramów
    - mąka kukurydziana: 100 gramów
    - sól morska: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 10 gramów
    - ciepła woda: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetkowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krewetkowe Pączki 1. Przygotowanie Marynaty: krewetki obierz ze skorupek zostawiając tylko ogonek. Imbir i czosnek drobno posiekaj, i wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny, massalą i krewetkami. Przykryj i wstaw do lodówki. Marynatę możesz przygotować godzinę przed pieczeniem, ale lepiej zostawić w niej krewetki na 24 godziny w lodówce.
  • Krewetkowe Pączki 2. Do dużej miski przesiej mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj a następnie dodaj resztę składników ciasta i energicznie mieszaj trzepaczką kilka minut, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w pokojowej temperaturze.
  • Krewetkowe Pączki 3. Do głębokiego garnka, najlepiej z grubym dnem ( może tez być głęboka patelnia ), wlej olej na wysokość około 5 cm. Kiedy olej już będzie gorący, każdą krewetkę zanurz w cieście trzymając za ogonek i wkładaj kolejno do garnka, smażąc z każdej strony przez pół minuty ( do momentu aż ładnie się zarumienią ). Jeśli surowe ciasto nie trzyma się krewetki, przed zanurzeniem możesz oprószyć ją odrobiną mąki. Wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową i układaj na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Krewetkowe Pączki 4. Można podawać ciepłe wraz z sosem np. sweet chili and garlic i zieloną sałatą.


    Moja rada: Jeżeli nie znajdziesz surowych krewetek, możesz użyć gotowane, lecz wtedy nie smaż zbyt długo, ponieważ zrobią się zbyt twarde.
    *Garam Massala (możesz użyć gotową lub przygotować samemu: kolendra, kminek, imbir, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, kardamon, chili, goździki, liść laurowy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować