Bardzo szybka, lekka przystawka z podsmażonych z czosnkiem krewetek, z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii i zielonej fasolki.
Danie przygotujemy w 15 minut.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
½ papryczki chili
1 szalotka
400g krewetek królewskich
250g pomidorków koktajlowych
250g fasolki zielonej lub żółtej
sól, czarny pieprz
łyżka masła
garść świeżej bazylii
Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować fasolkę w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzić.
Krewetki obrać z pancerzy. Wyciągnąć jelito i opłukać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowaną fasolkę. Przesmażyć razem 2 minuty. Dodać łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwować z podpieczoną bagietką.
Komentarze