Krewetki z mango

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeden z moich ulubionych sposobów na krewetki - słodko i ostro

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki królewskie: 300 gramów
    - mango: 1 sztuka
    - papryczka chili: 0.5 sztuki
    - imbir 1,5x1,5cm: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - limonka (sok): 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
    - roszponka: 70 gramów
    - młode liście szpinaku: 70 gramów
    - posiekana dymka: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Krewetki z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do krewetek dodaj posiekany imbir, czosnek i papryczkę chilli i polej 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz sokiem z limonki. Oprósz solą i pieprzem i odłóż do lodówki na pół godziny.
  • 2. Na talerzach ułóż roszponkę i szpinak. Obierz mango i pokrój je w paski. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i smaż mango. Po chwili dodaj krewetki z marynatą. Dodaj cukier trzcinowy. Całość smaż ok. 3 min.
  • 3. Tuż przed podaniem roszponkę i szpinak skrop sokiem z cytryny i delikatnie oprósz solą (sałatę możesz również lekko skropić oliwą z oliwek). Usmażone krewetki z mango podawaj koniecznie na ciepło!

Komentarze

Podobne przepisy