Krewetki z makaronem na sosie pomidorowo-kokosowym

1 (1 ocen)

  • 60 min

Wykonanie tego dania wymaga trochę pracy, ale dla efektu końcowego warto poświęcić trochę czasu. Aromatyczny sos, makaron i krewetki, całość posypana czarnym sezamem. Dla mnie to połączenie idealne.

  • 60 min

Składniki:

  • - 200 g obranych krewetek
    - 400 g pomidorów krojonych z kartonika lub puszki
    - 1 awokado
    - 3 łyżki mleka kokosowego
    - kilka płatków kokosa do dekoracji
    - 1 łyżeczka cukru
    - 200 g makaronu Fusilloni Nr 54 (duże świderki)
    - 1 jajko
    - 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    - 60 g startego parmezanu
    - 2 łyżeczki czarnego sezamu
    - 3-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    - sok wyciśnięty z połowy limonki
    - suszona bazylia
    - świeża bazylia do dekoracji
    - pieprz
    - sól
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki z makaronem na sosie pomidorowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory podsmażamy na patelni, dodajemy do nich awokado rozdrobnione blenderem na gładką masę i mleko kokosowe. Całość chwilę dusimy, a następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem , pieprzem i suszoną bazylią.
  • 2. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki i razem z czosnkiem podsmażamy na patelni. Usmażone krewetki nadziewamy na patyki do szaszłyków.
  • 3. Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Jajko mieszamy z jogurtem, startym parmezanem i jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, na jej dnie układamy makaron i zalewamy go jajkiem wymieszanym z jogurtem i parmezanem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15-20 minut. Po tym czasie makaron delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia, tak aby się nie rozwalił i przy pomocy foremki wykrawamy dowolny kształt - ja wycięłam serduszka.
  • 4. Na talerz nakładamy sos pomidorowo-kokosowy. Na nim układamy makaronowe serce i krewetki nadziane na patyczki od szaszłyków. Całość posypujemy czarnym sezamem i płatkami kokosa. Dekorujemy gałązkami bazylii.

Porady

Przygotowywanie sosu, smażenie krewetek i zapiekanie makaronu należy zgrać ze sobą w czasie, tak aby zjeść ciepły posiłek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować