KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM.

0 (0 ocen)

Dzisiejsza propozycja jest...improwizacją,podpatrzonym pomysłem w jednym z czasopism o bogatym zapleczu kulinarnym.Danie,które robi się błyskawicznie, smakuje bardzo wykwintnie i tak też się przedstawia. Powstała finezyjna kompozycja dla osób lubiących szafran i kremowe sosy z jego dodatkiem.

Składniki:

  • 250 ml cydru
    opakowanie mrożonych krewetek
    pęczek natki pietruszki
    1/2 łyżeczki szafranu
    pieprz,
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki do zup (18%)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki z cydrem i szafranem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki odmrażam. Najlepiej zostawić je w lodówce na noc, by nie było
    zbyt dużej różnicy temperatur, co nie jest dobre dla mrożonych produktów.
  • 2. Następnie krewetki obieram. Mrożone nie mają główek, a ogonki trzeba
    oderwać, gdyż tam znajduje się pęcherzyk trawienny i wydalniczy.
    Od strony brzusznej jest szara żyłka, ją także należy usunąć, jest to
    przewód pokarmowy stworzonka.
  • 3. Obrane krewetki płuczę. Do rondelka wlewam cydr, dodaję szafran i sól.
    Zagotowuję i trzymam na palniku do chwili, gdy alkohol w połowie się
    zredukuje. Wtedy wrzucam krewetki i gotuję razem pod przykryciem 3-4 minuty.
  • 4. Natkę pietruszki siekam. Do ugotowanych krewetek dolewam delikatnie śmietankę,
    która zagęści sos. Można także użyć mąki, w przypadku zbyt małego zagęszczenia.
    Dodaję natkę pietruszki, doprawiam pieprzem.

Porady

Proporcje składników wystarczająca dla dwóch osób. Świetnie smakuje na zimno z pieczywem bądź na ciepło z ugotowanym ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce morza Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować