Krewetki w sosie pomidorowym z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe danie z krewetkami w pysznym sosie :)

  • 60 min

Składniki:


  • 2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki oliwy
    spora szczypta sproszkowanej chili
    250 g pomidorków koktajlowych
    125 ml wytrawnego białego wina ---ważne dobrej jakości
    50 ml bulionu -u mnie rosół
    200 g ciecierzycy z puszki
    1 łyżka cukru
    250 g krewetek tygrysich świeżych lub rozmrożonych oczyszczonych i bez pancerzyków
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
    makaron tagliatelle - u mnie serduszka

Krewetki w sosie pomidorowym z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę , czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, podsmażamy . Dodajemy pokrojone na pół pomidorki i chili, dusimy 5 minut mieszając co chwilkę .
  • 2. Wlewamy bulion i wino , dodajemy pieprz i sól , ciecierzycę i cukier oraz koncentrat. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut , aż sos zredukuje się o połowę .Dodajemy krewetki i gotujemy 3 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

  • 3. Makaron gotujemy wg. opisu na opakowaniu,odcedzamy i mieszamy z odrobina oliwy , podajemy z sosem krewetkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy