Krewetki w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Potrawa nadaje się na kolację ,jak i na przekąskę z ciepłą ,ziołową bagietką.

  • 45 min

Składniki:


  • 300 g mrożonych krewetek (tygrysie)
    czerwona papryczka chilli
    2 ząbki czosnku
    2 szalotki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 l gęstego sosu pomidorowego
    350 ml bulionu warzywnego
    100 ml białego wina
    pomarańcza
    cukier
    sól ,pieprz
    200 g pomidorów cherry
    garść natki pietruszki

Krewetki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmroziłem i osączyłem. Wypestkowane chili , czosnek i szalotki posiekałem.
    Podsmażyłem na gorącej oliwie. Dolałem zagęszczony sos pomidorowy , bulion i wino , sok wyciśnięty z pomarańczy , skórkę otartą z jej połowy oraz ok. łyżeczki cukru i po szczypcie soli i pieprzu. Gotowałem ok. 10 minut.
    Dodałem krewetki i przekrojone na połówki pomidorki. Dusiłem pod przykryciem , na minimalnym ogniu około 5 minut.
    Przyprawiłem do smaku , posypałem posiekaną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy