Krewetki w pikantnym sosie z mleczkiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W takie letnie dni jak przychodzą do mnie goście, to lubię przygotowywać takie dania, które nie wymagają zbyt wiele czasu na przygotowanie ale są smaczne i dobre do schłodzonego białego wina.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g krewetek królewskich świeżych,

    2 papryczki chili,

    Szklanka mleczka kokosowego,

    2 pomidory koktajlowe

    Kawałek imbiru,

    Łyżeczka kurkumy,

    5 ząbków czosnku

    Oliwa,

    sól , pieprz do smaku

    limonka

Krewetki w pikantnym sosie z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.

    Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, imbir, mleczko kokosowe, kurkumę, pomidory, sól, pieprz i dusimy około 4 minut. Na koniec wyciskamy do krewetek sok z limonki. Podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy