Krewetki w mleku kokosowym z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewtki obieramy z pancerza i jelitka,zostawiamy ogon i głowę.
Na patelni rozgrzewamy 2łyżki oliwy wrzucamy ryż i chwilę smażymy cały czas mieszając aby się nie spalił ok 2min,po tym czasie podlewamy ryż połową bulionu mieszamy i przykrywamy od czasu do czasu mieszamy,jak bulion wyparuje dolewamy kolejną porcję i dalej gotujemy na wolnym ogniu ale już bez przykrycia aby ryż pozostał al'dente u mnie cały proces trwał ok20 min ale to zależy od ryżu. Posypujemy ostrą papryka i dajemy sól jesli potrzeba,na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Na osobnej patelni rozgrzewamy trochę masła dodajemy pokrojoną w kostkę szalotke i szklimy uwaga aby sie nie spaliła,dodajemy łyżeczkę pasty curry chwilę smażymy,dorzucamy dwa plastyry sparzonej cytryny moment razem przesmażamy ,dolewamy mleko kokosowe i gotujemy czekamy aż sos będzie miał ładną konsystencję .Na koniec dodajemy drobno posiekany 1 ząbek czosnku sól i cukier.Wyjmujemy cyrtynę z gotowego sosu.
Krewetki smażymy na maslę z czosnkiem,solimy tylko trochę .Krewetki smażymy nie dłużej niż 4-5 min,po usmażeniu zalewamy kokosowym sosem.
Ryż wykładamy na talerz w środku robimy wgłebienie dajemy nasze krewetki z sosem,posypujemy zieloną cebulką.
Smacznego :)
Porady
pasta curry jest dość ostra więc do krewetke nie dodałam pieprzu,ryż też jest lekko na ostro dzięki ostrej papryce.Podajemy odrazu po zrobieniu.
Komentarze