Krewetki w migdałach serwowane z sosem sojowo-miodowym

4.5 (197 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Ten przepis sprawi, że każde przyjęcie będzie udane, a goście zadowoleni.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - krewetki królewskie: 12 sztuk
    - płatki migdałów w opakowaniu: 100 gramów
    - świeży imbir: 5 gramów
    - sól sezamowa: 1 łyżeczka
    - jajko (roztrzepane): 1 sztuka
    - sok z limonki: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia około: 250 mililitrów

    - sos sojowy: 2 łyżki
    - płynny miód: 2 łyżki
    - sos chili- butelka: 1 łyżeczka
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki w migdałach serwowane z sosem sojowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir kroimy w drobną kosteczkę i wraz z solą sezamową posypujemy krewetki. Odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie w moździerzu ucieramy płatki migdałowe, aby „rozpadły się” na mniejsze kawałki. W oddzielnej miseczce rozbijamy jajko i dodajemy sok z limonki (można sok też rozmieszać z odrobiną wody). Krewetki moczymy wpierw w jajku, następnie obtaczamy w migdałach i wrzucamy na rondelka na mocno rozgrzany głęboki olej. Smażymy kilka minut, aż krewetki wypłyną, a migdały zaczną się rumienić.
  • 2. Sos sojowy mieszamy z chili. Dodajemy miód. Jeśli miód mamy scukrzony to miseczkę stawiamy na gorącą wodę. Pod wpływem ciepła miód będzie płynny. Na koniec dodajemy jeszcze ocet balsamiczny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
  • 3. Usmażone krewetki podajemy lekko polane przygotowanym sosem sojowo-miodowym. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować