Krewetki w migdałach serwowane z sosem sojowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Imbir kroimy w drobną kosteczkę i wraz z solą sezamową posypujemy krewetki. Odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie w moździerzu ucieramy płatki migdałowe, aby „rozpadły się” na mniejsze kawałki. W oddzielnej miseczce rozbijamy jajko i dodajemy sok z limonki (można sok też rozmieszać z odrobiną wody). Krewetki moczymy wpierw w jajku, następnie obtaczamy w migdałach i wrzucamy na rondelka na mocno rozgrzany głęboki olej. Smażymy kilka minut, aż krewetki wypłyną, a migdały zaczną się rumienić.
2.Sos sojowy mieszamy z chili. Dodajemy miód. Jeśli miód mamy scukrzony to miseczkę stawiamy na gorącą wodę. Pod wpływem ciepła miód będzie płynny. Na koniec dodajemy jeszcze ocet balsamiczny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
3.Usmażone krewetki podajemy lekko polane przygotowanym sosem sojowo-miodowym. Smacznego.
Komentarze