- krewetki Black Tiger - oczyszczone: 15 sztuk
- mleczko kokosowe: 300 mililitrów
- czosnek: 2 ząbki
- masło: 2 łyżki
- przecier pomidorowy w kartoniku: 250 mililitrów
- garam masala (pasta lub przyprawa): 2 łyżeczki
- sól i pieprz: 1 szczypta
- ryż długoziarnisty ugotowany na sypko: 2 opakowania
Sposób przygotowania przepisu:
Krewetki tikka masala
1.
Krewetki myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i od razu wrzucamy krewetki. Smażymy po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Krewetki wyciągamy i odstawiamy na chwilę na bok. Do tego samego rondelka dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i mieszankę przypraw garam masala. Zmniejszamy ogień i powoli gotujemy przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Do sosu dodajemy krewetki i chwilę podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze