Krewetki po japońsku z sosem cytrynowo-imbirowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatne krewetki nadają potrawom smaku i elegancji.

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dkg krewetek mrożonych
    2 łyżki mąki
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    olej
    sól.pieprz
    Sos:
    6 łyżek majonezu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka imbiru startego
    sól.pieprz

Krewetki po japońsku z sosem cytrynowo-imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-190fvk0 1. Jajka roztrzepać z mąką.
  • image-08dsvbj 2. Krewetki opłukać, nie wyjmować ogonków, posypać solą i pieprzem. Obtaczać w jajku a następnie w bułce.
  • image-13po7bx 3. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krewetki na złoty kolor.
  • image-0v57j8r 4. Składniki na majonez wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na talerz , ułożyć krewetki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy