krewetki- około 6 sztuk większych (polecam Vannamei lub tygrysie) na osobę
mix sałat
mango
granat (opcjonalnie)
kiełki- najlepiej rzodkiewki
natka pietruszki
czosnek
sos słodko- ostry, ewentualnie ostra papryka w proszku
pomidory
masło
olej- 2 łyżki
woda- 2/3 łyżki
zioła do sałatek
Krewetki na sałacie z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę myjemy. Dodajemy kiełki i mieszamy z sałatą. Mango kroimy w kostkę i wraz z granatem dorzucamy do sałaty. Olej, wodę i zioła do sałatek łączymy. Odstawiamy.
2.Krewetki obieramy z pancerzy jeśli jest taka możliwość (przy mrożonych może nie być, wtedy trzeba obierać podczas jedzenia). Przy świeżych należy pamiętać także o usunięciu jelit na grzbiecie.
Na maśle podsmażamy czosnek, pomidory, dorzucamy krewetki (jeśli są mrożone najlepiej odlewać wodę)- w zależności od rodzaju i wiekości smażymy odpowiednią ilość czasu, podelwamy sosem słodko- ostrym, dodajemy dużą ilość pietruszki, zdejmujemy z patelni.
3.Jeszcze raz mieszamy powstały sos, polewamy nim sałątę, rozkładamy na talerze i nakładamy na to krewetki.
Porady
Należy pamiętać, aby krewetek nie smażyć zbyt długo, wystarczy im kilka minut na patelni inaczej będą twarde. Do sałatki idealnie pasują czosnkowe grzanki.
Komentarze