Krewetki na gryczanej

4.5 (173 ocen)

  • 10 min

Córeczka nie odmówi za nic w świecie krewetek z kaszą i kalafiorem. Posmakowała ich podczas pobytu we Włoszech i teraz często o nie pyta. Serwowane na talerzu bajkowym smakują jeszcze bardziej - mówi

  • 10 min

Składniki:

  • Na 3 porcje
    15 krewetek dużych mrożonych
    100 g kaszy gryczanej
    pół kalafiora średniej wielkości
    łyżka masła
    łyżka oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    jajko
    łyżka mąki
    pietruszka nać
    sól, pieprz, kurkuma
    łyżka octu winnego
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki na gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ok 15-20 minut. Odcedzić.
    Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu winnego. Odcedzić.
    Krewetki rozmrozić i obtoczyć w mące i roztrzepanym jajku z dodatkiem kurkumy. Dusić na roztopionym, gorącym maśle z oliwą i czosnkiem oraz pietruszką. Mieszać od czasu do czasu. Gdy będą miękkie położyć na kaszy, udekorować kalafiorem.

Porady

Zamiast kaszy można podać oczywiście ryż, wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować