Krewetki zawierają bardzo dużą ilość łatwoprzyswajalnego białka oraz witaminy z grupy b, a przy tym mają mało kalorii, dlatego warto choć od czasu do czasu wprowadzić je do swojego jadłospisu
15 min
Składniki:
200 g krewetek
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Krewetki czosnkowo-pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki delikatnie osusz na papierowym ręczniku. Następnie nożem podważaj kolejne elementy pancerza i usuń je wraz z odnóżami. Trzymając ogon, odetnij łepek. Kolejnym etapem jest delikatne nacięcie krewetki wzdłóż grzebietu, aby usunąć znajdującą się tam żyłkę, czyli układ trawienny. Tak przygotowane krewetki wystarczy jeszcze tylko opłukać w zimnej wodzie i są gotowe do dalszej obróbki.
2.Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok 3 min. Następnie dodaj wcześniej przygotowane krewetki oraz natkę pietruszki. Całość smaż przez ok 3-5 min (w zależności od wielkości krewetek). Pod koniec dopraw solą i pieprzem
Komentarze