Krewetki czosnkowo-pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Krewetki zawierają bardzo dużą ilość łatwoprzyswajalnego białka oraz witaminy z grupy b, a przy tym mają mało kalorii, dlatego warto choć od czasu do czasu wprowadzić je do swojego jadłospisu

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g krewetek
    3 ząbki czosnku
    pół pęczka natki pietruszki
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz

Krewetki czosnkowo-pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki delikatnie osusz na papierowym ręczniku. Następnie nożem podważaj kolejne elementy pancerza i usuń je wraz z odnóżami. Trzymając ogon, odetnij łepek. Kolejnym etapem jest delikatne nacięcie krewetki wzdłóż grzebietu, aby usunąć znajdującą się tam żyłkę, czyli układ trawienny. Tak przygotowane krewetki wystarczy jeszcze tylko opłukać w zimnej wodzie i są gotowe do dalszej obróbki.

  • 2. Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok 3 min. Następnie dodaj wcześniej przygotowane krewetki oraz natkę pietruszki. Całość smaż przez ok 3-5 min (w zależności od wielkości krewetek). Pod koniec dopraw solą i pieprzem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy