Sernik poza spodem nie wymaga pieczenia. Jest jedwabisty i wykwintny w smaku za sprawą śmietany kremówki. Wiele lat temu zrobiłam go pierwszy raz i na stałe zagościł w naszym domu.
Kremowy sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na blat, dodać sól i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem, dodać cukier, żółtko i śmietanę. Wymieszać i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce 30 minut.
2.Ochłodzone ciasto, rozwałkować na 5 cm i wyłożyć dno formy na tartę (ok 30 cm). Nakłuć ciasto widelcem w wielu miejscach. Pic 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić bez wyjmowania z formy.
3.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Naczynie wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą. Powoli wlewać śmietankę i mieszać aż masa zgęstnieje. Jeśli masa będzie oporna można dodać 1 łyżkę mąki. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło i twaróg - dokładnie wymieszać i ostudzić. Jeśli masa jest płynna wstawić do lodówki. Lekko zgęstniałe ciasto wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić do lodówki.
4.W między czasie rozpuścić galaretkę. Na schłodzonym cieście ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
W tej wersji sernika truskawki połączyłam z winogronami :)
5.Uwaga! Czas przygotowania nie obejmuje schładzania.
Komentarze